MA HASZNÁLATOS TECHNIKÁK

Fusing

A technika elnevezése angol és összeolvasztást jelent. Egy elektromos kemencében 800 és 900 Celsius fok között különböző színű és mintájú üvegeket kerülnek összeolvasztásra.  Ezen a hőfokon az üveg még nem lesz folyékony, csak megpuhúl és összeolvad. Ezt a kézműves ékszer technikát, ma már a mikrohullámú sütőben el lehet végezni.

Üvegfújás

Ennél a kézműves technikánál üvegrudakat kezdenek el nyílt láng fölött megmunkálni. Egy speciális propángáz keverék felett 1200 és 1400 Celsius fok között dolgoznak az üveggel. Az üveg megfogására fém és grafit szerszámokat használnak és szájjal is fújhatják az levegőt az üvegbe. A megformáláshoz pedig általában fát használnak.

Üveg öntés

Olvasztott üveget egy formába öntik és még utána nyomással formáznak. Az üveg folyékony állapotú 1200 és 1400 Celsius fok közötti hőrmérsékleten.

Üveg csiszolás

Általában kristály üveget csiszolnak. Az üveg egy nagyon kemény anyag ezért egy speciális csiszoló anyaggal és gyémánttal bevont szerszámmal végzik ezt.

Üveg festés

Speciális üvegfestéket egy fajta olajjal keverik ki és viszik fel az üvegre, majd kb 560 Celsius fokon égetik az üveg felületére.

AZ ÜVEG SZÍNEZÉSE

Hogy az üvegnek színt adjuk különböző adalékokat, oxidokat kevernek az üveghez.

Kobalt-oxid:világostól a sötét kékig

réz-oxid: Zöldes kék

Ezüst: sárga

Urán-oxid: zöldes sárga

vas-oxid: zöld

selén: rózsaszíntől a narancssárgáig

arany: rubin vöröstől a rózsaszínig

mangán-oxid: burgundi vörös