EGY KIS TÖRTÉNELEM

Nem tudni, hogy mióta ismeri az emberség az üveget.

Egyike a legelső felhasznált üvegásványoknak az obszidián volt. Dísztárgyat és fegyvert készítettek belőle. Ezt a Föld mélyéből feltörő láva hozta fel a felszínre. De a természet más ereje is létrehozott üveget. A villám homokba való becsapódásával. Ilyenkor a homoki csillámló, áttetsző, üvegszerű anyaggá alakult át, amit fulguritnak nevezünk.

 

Az emberek megfigyelték ezeket  természeti folyamatok, majd tudatosan alkalmazva hasonló technikákat az emberiséget a tudatos üvegkészítővé vált.

A homokból nyerhető szilíciumon kívül, amely az üveg egyik fő alkotórésze, hamuzsírra vagy szódára van még szükség az üveg előállításához.

Nagyon valószínű, hogy a szilícium üveggé kristályosodását valamilyen más célra rakott tűzben fedezték fel – feltehetően agyagtárgyak égetésekor, ahol jelen volt a szükséges hamuzsír is.

Az ókorban készült üveg nem igazán hasonlított a mai üvegekhez

Egy átlátszatlan, homályos, üvegszerű zománc volt, amit különböző ásványokat, fémekkel keverve más-más színűre színeztek.

Már a Kr. e. V. évezred körül előállítottak alacsony hőmérsékletű üvegzománcot.  Az ókori Egyiptom ékszerészetében gyakran alkalmaztak üveget, illetve üvegpasztát a drágakövek, féldrágakövek mellett vagy helyett. Mezopotámiában a Kr.e. III. évezredben használati tárgyak felületének bevonására, díszítésére és a tárgyak megóvása céljából alkalmazták az üveget.

Az ókorban az üveg és a belőle készült tárgyak, üveg ékszerek igen értékesek voltak, a kereskedelem egyik legfontosabb árucikkének számítottak. A kereskedő föníciaiak pedig nemcsak az üvegtárgyakat, üveg ékszereket, hanem az üvegkészítés ismeretét is elterjesztették az akkori világban. A hellenisztikus Egyiptomban és a Földközi-tenger partvidékén a virágzó üvegművesség a görög formákat az egyiptomi technikákkal ötvözve hozta létre a csodálatosabbnál csodálatosabb alkotásokat.

Az egyiptomiak szívesen használták, gyöngyként,vagy amulett vagy shawabtis díszítésére, amik olyan szobrocskák voltak, amik szolgákat ábrázolnak. A feladatuk az volt, hogy gazdájuk helyett megválaszolják a túlvilágra vezető út kérdéseit.

üveggel díszített egyiptomi medál

 

ÜVEGEK ÖSSZETEVŐK ALAPJÁN

Nátron üveg

6/8 homok, 1/8 nátron, 1/8 kalcium-oxid. Az egyik legáltalánosabb üveg. Ezt használják palackos üvegek, konzerves üvegek készítésére.

Ólom üveg, kristály üveg

6/10 homok, 3/10 ólom-oxid, 1/10, 1/10 szóda és hamuzsír (kalcium-karbonát)

Az ólomüvegnek egy igen magas fénytörése van, ezért előszeretettel csiszolják. Poharakat, vázákat és egyéb dísztárgyakat készítenek ebből a fajta üvegből.

Borszilikát üveg

8/10 homok, 1/10 bordioxid, 1/10 szóda und hamuzsír

Ez a fajta üveg jól ellenáll a vegyszereknek és a hőnek. Kémcsöveket, ampullákat és izzókat is készítenek ebből a fajta üvegből.